UPSC IAS Prelims MCQ SET 3 Solar Radiation and Heat Balance


**UPSC IAS Prelims : Geography : MCQ SET-3 (Solar Radiation and Heat Balance):
1. Consider the following statements:
1. The incoming solar radiation on earth is known as insolation
2. The farthest distance of the earth from the Sun is 152 million Km on 4th July
3. The position of the earth when it is nearest to the Sun is called Aphelion
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3 only
Answer .b
2. Which of these factors are responsible for variation in Insolation?
(a) The angle of inclination of the sun’s rays
(b) The length of the day
(c) The transparency of the atmosphere
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 3 only
Answer .c
3. Consider the following statements:
1. The transfer of heat through horizontal movement of air is called Advection
2. The short wave radiation on earth are absorbed by the carbon dioxide and the other green house gases where as long wave radiation pass through them without any heating
3. The Earth as a whole doesn’t accumulate or loose heat and its temperature has remained constant
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Answer .d
4. The amount of visible radiation reflected by the earth is called as its _______.
(a) Albedo
(b) Scattering
(c) Refraction
(d) Dispersion
Answer .a
5. With respect to Heat budget of the Earth, consider the following statements:
1. The surplus heat energy from the tropics is redistributed towards the pole as tropics do not get progressively heated up and high latitudes get permanently frozen.
2. Roughly 55 percent of insolation are reflected back to space even before reaching the earth’s surface.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) None of these
Answer .a
6. Which of the following can influence the temperature of a place?
1. latitude of the place
2. altitude of the place
3. distance from the sea
4. air-mass circulation
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2 , 3 and 4
Answer .d
7. Consider the following statements:
1. Normally temperature decreases with increase in elevation, called as normal Lapse rate
2. A long winter night with clear skies and still air can have Inversion of temperature i.e. temperature increases with increase in the height
3. Over polar areas temperature inversion is normal throughout the year
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Answer .c
8. With respect to isotherm, consider the following statements:
1. The Isotherms are lines joining places having equal temperature.
2. In January the isotherms deviate to the south over the Ocean and to the north over the continent in the northern hemisphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) None of these
Answer .a
9. With respect to Fogs which of the following statements is/are correct?
1. Due to inversion of temperature in lower layers of atmosphere smoke and dust particles get collected beneath the inversion layer and spread horizontally to fill the lower strata of atmosphere.
2. Due to occurrence of Inversion in the morning of summer season, dense Fogs are a common phenomenon
3. The inversion commonly lasts for few hours until the sun comes up and begins to warm the earth.
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Answer .d
10. Consider the following statements:
1. Cold air at the hills and mountains at night flows under the influence of gravity. They move down the slope to pile up deeply in pockets and valley bottoms with warm air above. This is called air drainage
2. The Inversion takes place in hills and mountains due to air drainage
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) None of these
Answer .c
***Mission Geography***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s