GEOGRAPHY QUIZ E.V


11/04/2017
*Winner:- Jinnah (Murshidabad) & Naiman Zinna (Birbhum).
Congratulation….
*Your Score= 8
@Answer sheet:-
*Topic- Geotectonic
1. What percent of the total land area is in the northern hemisphere ?
A. 70%
B. 80%
C. 75%
D. 65%
Ans. C
2. Who postulated the Drift hypothesis ?
A. F.B. Taylor
B. Wegner
C. Gregory
D. Antonio Slider
Ans. D
3. Which of the following was not the part of lauratia (North Pangea)-
A. Eruope
B. Africa
C. Asia
D. North America
Ans. B
4. Which was the part of Angara land ?
A. North America
B. Africa
C. South America
D. Antarctica
Ans. A
5. The recent Ice Age in the earth took place during-
A. Miocene period
B. Pleistocene period
C. Silurian period
D. Pliocene period.
Ans. B
6. Sial is floating over-
A. Sima
B. Mental
C. Core
D. Nife
Ans. A
7. Mantle is made of-
A. Gaseous materials
B. Liquid materials
C. Solid materials
D. None of these
Ans. C
8. Which ocean is spreading due to plate tectonic movement ?
A. Pacific ocean
B. Atlantic ocean
C. Indian ocean
D. Arctic ocean.
Ans. B
9. The formation of Himalayan mountain took place during the-
A. Pre-cambrian orogeny
B. Caledonian orogeny
C. Hercynian orogeny
D. Tertiary orogeny.
Ans. D
10. The new folded mountain system is known as-
A. Alpine system
B. Alps system
C. Rocky system
D. Penine system.
Ans. A

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s