Online Mock Test

•Mock Test Date: 28/06/2017
•Result Publish: 29/06/2017 at 10pm
•TOPIC: SOCIAL & CULTURAL GEOGRAPHY
1. In India the second largest language spoken is-
A. Tamil
B. Telgu
C. Oriya
D. Malayalam.

2. What is promoted by caste system?
A. Social integration
B. Social irresponsibility
C. Social frustration
D. Education equality.

3. Main cause of untouchables not coming forward is-
A. Traditional mind
B. Lack of knowledge
C. Illiteracy
D. Their inferiority complex.

4. If we look at Varna-dharma, Varna is used in the meaning of-
A. Class
B. Race
C. Jati
D. Colour.

5. In which state ‘Dogri’ is spoken?
A. Rajasthan
B. Assam
C. Jammu and Kashmir
D. Gujarat.

6. The concept of superiority of life is on the top-
A. In Hindu way of life
B. In Muslim way of life
C. In Chinese way of life
D. In Mangolian way of life.

7. To which country contuseous culture was related?
A. Japan
B. Indonesia
C. China
D. Burma.

8. An example of sub-culture is-
A. Culture of Gujarat
B. American culture
C. Chinese culture
D. Andaman island culture.

9. What is called the special cultural pattern of a geographical area?
A. Cultural factor
B. Cultural pattern
C. Cultural areas
D. Cultural realms.

10. In modern city culture when a man chooses to practice medicine he has to learn to diagnose illness, perform surgery and use a variety of specialised instruments. This illustrates cultural-
A. Universals
B. Specialities
C. Alternatives
D. Peculiarities.

•SUBMIT YOUR ANSWERS THIS BOX•

Click Here “ONLINE MEMBERSHIP FROM FOR MAGAZINE”

Click Here “ONLINE BOOKING FOR MAGAZINE”

•Mock Test Result: 27/06/2017
•TOPIC: PLATE TECTONIC THEORY
1. Tectonic refers to-
(A) The formations and structure of the earth’s crust
(B) The drifting of continent
(C) The drifting of oceans
(D) None of these
Ans. A
2. Spreading of the lithospheric plates occurs due to –
(A) The movement of magma (molten material)
(B) The volcanic activities
(C) The earthquake
(D) None of these
Ans. A
3. The concept of plate tectonic was postulated by
(A) Wilson
(B) W.J. Morgan
(C) H. Hess
(D) Le Pichon
Ans. C
4. How many major plate have been found in the lithosphere ?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
Ans. B
5. Which part of the earth is made of plates ?
(A) Lithosphere
(B) Asthenosphere
(C) Core
(D) None of these
Ans. A
6. The most importance tectonic activities occur along the –
(A) Continental crust
(B) Plate margins
(C) Oceanic crust
(D) None of these
Ans. B
7. The origin of the Himalayan mountain system took place due to –
(A) Convergence of Angara and Gondwana plates
(B) Divergence of Angara and Gondwana plates
(C) Tetheys sea floor spreading
(D) None of these
Ans. A
8. The movement of two plates towards each other direction is called –
(A) Constructive plate margins
(B) Destructive plate margins
(C) Conservative plate margins
(D) None of these
Ans. B
9. The movement of two plates outwards each other direction is called –
(A) Constructive plate margins
(B) Destructive plate margins
(C) Conservative plate margins
(D) None of these
Ans. A
10. When two plates pass or slide part one another along transform faults called –
(A) Constructive plate margins
(B) Destructive plate margins
(C) Conservative plate margins
(D) None of these
Ans. C
•WINNER•
•Marks: 9/10
Rajkumar Guria, Priyanka Sadhukhan, Surajit Tudu, Pranab Chowdhury, Ganesh Mahata, Amitav Chakrabarty, Shrinwantu Rana, Bappa Mondal, Masud Malitha
•CONGRATULATION ALL•